Primele amenințări la adresa muncitorilor români, post-Brexit: se va ”închide robinetul” din Marea Britanie

de: Alexandru Puiu
17 02. 2020

Românii care activează în Marea Britanie vor avea un trai mai dificil după Brexit, începând cu anul viitor, când se încheie perioada de tranziție.

O mare parte din efortul ”de marketing” din jurul Brexit a gravitat în jurul eliminării forței de muncă străine din Marea Britanie. S-a promovat intens ideea că vin est-europenii să ne ia locurile de muncă sau să execute aceleași sarcini pe bani mai puțini. Având în vedere că s-au finalizat majoritatea formalităților legate de finalizarea Brexit, amenințările la adresa muncitorilor români și polonezi erau inevitabile.

Oficialii din Marea Britanie au confirmat în mod oficial că se va ”închide robinetul” pentru forța de muncă slab calificată din afara Regatului Unit. În schimb, va deveni obligatoriu ca toți muncitorii străini care doresc să lucreze în teritoriu să aibă o ofertă clară de muncă, să îndeplinească condițiile salariale și să fie vorbitori de engleză, conform Reuters.

Ideea este ca în momentul în care nu mai permiți angajarea de forță de muncă nevorbitoare de engleză, cu un salariu mai mic, nu mai este rentabil pentru angajatori să accepți muncitori din afara țării. Astfel, speră oficialii de la Londra să descurajeze intrarea în Regat a unor oamenii slab pregătiți, atât profesional, cât și din prisma cunoștințelor de engleză.

Aceste detalii au devenit publice în contextul în care Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, iar perioada de tranziție (în care rămân în vigoare aceleași reglementări și sunt negociate noile tratate comerciale cu blocul comunitar –n.red) se va încheia la 31 decembrie a.c.

“Sistemul nostru de imigrație va închide robinetul pentru forța de muncă străină, ieftină și slab calificată”, a scris ministrul de interne Priti Patel în ediția de duminică a cotidianului The Sun, potrivit Reuters.

“De la anul, toți muncitorii vor trebui să câștige suficiente puncte pentru a putea munci în Marea Britanie. Vor trebui să vorbească engleza, să aibă o ofertă clară pentru un loc de muncă și să întrunească cerințele salariale”, a continuat ministrul. Patel a adăugat că în acest fel numărul total al muncitorilor străini va scădea, pentru că nu va mai fi rentabil să-i aduci și să-i ții în activitate.